GEZOCHT: voormalig bankmedewerkers afdeling bijzonder beheer en/of zakelijke financieringen die (indien gewenst anoniem) hun ervaringen en visie met de stichting willen delen. U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of info@bankenboeven.nl

Nieuwsuur (www.nieuwsuur.nl) 04-09-2014 "Bijzonder Beheer onder de loep"

Foto Nieuwsuur (www.nieuwsuur.nl) 04-09-2014 "Bijzonder Beheer onder de loep"
Voor het bekijken van de uitzending van het nieuwsitem klikt u op deze link: http://nieuwsuur.nl/onderwerp/694612-bijzonder-beheer-onder-de-loep.html

Toegevoegd: donderdag 4 sep 2014, 14:54
Zijn banken onnodig streng en meedogenloos? Zetten ze het midden- en kleinbedrijf ten onrechte het mes op de keel? Ondernemers vinden van wel en doen steeds vaker een boekje open. Te gast is Rien Nagel, lid van de Raad van Bestuur van Rabobank.

Intensive care

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is door de crisis hard geraakt. Bijna een kwart van de kleine en middelgrote ondernemingen zit in de problemen en is overgeleverd aan de afdeling Bijzonder Beheer van de bank, ook wel de 'intensive care' van de banken genoemd. Een afdeling die van oudsher een slechte reputatie heeft.

Rabobank is verreweg de grootste kredietverstrekker aan het mkb; 44 procent van het midden- en kleinbedrijf bankiert bij de Rabobank. Volgens schapenboeren Jeroen Klouwens uit Biervliet en Carlo van As uit Dreumel heef de bank hen pas geholpen na veel stampij en tussenkomst van een externe adviseur. Vanavond hun verhaal.


Verloren strijd

Eerder deze week kondigde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek aan naar het bijzonder beheer door banken. Het onderzoek is onderdeel van een vervolgonderzoek door AFM op het gebied van de dienstverlening door banken bij onder meer de kredietverlening aan bedrijven.

Ondernemers klagen dat banken ze veel te hard aanpakken en dat ze daarom een verloren strijd om hun voortbestaan leveren. Banken zouden levensvatbare bedrijven richting een faillissement dwingen. Slechts een enkeling verzet zich tegen een onnodig faillissement en stapt naar de rechter.

Verkoop

Eind november 2013 verscheen er in Groot-Brittannië een rapport over de werkwijze van de Global Restructuring Group van de Royal Bank of Scotland. Het rapport kreeg nationale aandacht kreeg. Uit onderzoek bleek dat bedrijven die eenmaal bij de speciale afdeling terecht komen, daar nooit meer uitkomen. De bank stuurt aan op verkoop van allerlei onderdelen en vaak ook op een faillissement.

In Nederland was het Britse rapport aanleiding voor CDA-Kamerlid Eddy van Hijum om de minister van Financiën vragen te stellen. Het CDA wil een parlementaire hoorzitting naar het bijzonder beheer door banken.

Vragen of opmerkingen? Mail: Miriam.Lavalette@Nieuwsuur.nl