GEZOCHT: voormalig bankmedewerkers afdeling bijzonder beheer en/of zakelijke financieringen die (indien gewenst anoniem) hun ervaringen en visie met de stichting willen delen. U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of info@bankenboeven.nl

Varkenshouders gaan ervaringen bijzonder beheer in kaart brengen

Varkenshouders gaan ervaringen met bijzonder beheer in kaart brengen

Bron: www.boerderij.nl http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/1/Varkenshouders-gaan-ervaringen-met-bijzonder-beheer-in-kaart-brengen-1684896W/
17-01-2015 door Eric Beukema

Cuijk - Een vijftal varkenshouders die allemaal met bijzonder beheer van de bank te maken hebben gehad, gaan samen met financieel adviseur Jelle Hendrickx een onderzoek doen bij collega-varkenshouders naar hun ervaringen met bijzonder beheer. Dat hebben de varkenshouders en Hendrickx gezamenlijk besloten tijdens een bijeenkomst in Cuijk.

De vijf varkenshouders zijn allen - naar eigen zeggen - door bijzonder beheer op geen enkele manier geholpen om uit de financiƫle problemen te komen. Vier van de vijf zeggen dat bijzonder beheer maar een doel had en dat is hen zo snel als maar mogelijk naar een faillissement te leiden hetgeen ook gelukt is. Bij de vijfde varkenshouder is het nog niet zo ver, maar dat zal volgens deze boer niet lang meer duren.
Jelle Hendrickx van Stichting Krediet Verdriet trekt uit zijn ervaringen met de situatie in de agrarische sector de conclusie dat banken op een willekeurige wijze van bedrijven af willen en de afdelingen bijzonder beheer lijken daarbij geen enkel middel te schuwen om het de betreffende ondernemers onmogelijk te maken hun hoofd boven water te houden.  De Stichting Krediet Verdriet heeft een groot aantal dossiers in de agrarische sector onderhanden waaronder veehouders (varkens, schapen en kalveren), en ook bedrijven actief in onder meer de glastuinbouw.

Hendrickx: "Boeren worden in eerste instantie financieel zo klem gezet dat ze eigenlijk niet meer fatsoenlijk kunnen ondernemen. Het is gericht sturen op het failliet laten gaan van een bedrijf, waarna gedwongen executieveilingen plaatsvinden. Het hoeft geen uitleg dat de schade (restschuld) die overblijft enorm is om maar niet te spreken over het dierenleed wat vaak met de hele procedure gepaard gaat."
De vijf varkenshouders hebben het gevoel dat het feit dat banken zelf gezorgd hebben voor een overfinanciering van de varkenssector nu over hun rug wordt 'teruggedraaid'.

Met het inventariseren van ervaringen van andere varkenshouders willen de vijf varkenshouders samen met Hendrickx een breder  onderbouwd beeld krijgen van de handelswijze van de banken. Hiermee moet duidelijk worden dat banken via bijzonder beheer onzorgvuldig en willekeurig handelen.

Op basis van de uitkomsten willen betrokkenen met banken om tafel om tot een voor alle partijen werkbare, pragmatische en constructieve oplossing te komen, waarbij de schade aanzienlijk beperkt kan worden.

De Stichting Krediet Verdriet vraagt agrariƫrs met soortgelijke ervaringen zich te melden via de website www.bankenboeven.nl of telefoonnummer 06-57287940