GEZOCHT: voormalig bankmedewerkers afdeling bijzonder beheer en/of zakelijke financieringen die (indien gewenst anoniem) hun ervaringen en visie met de stichting willen delen. U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier of info@bankenboeven.nl

Corruptie bankiers bij SNS alarmerend

Foto Corruptie bankiers bij SNS alarmerend
Bron: FD

Bij de vastgoedbank van SNS Reaal waren medewerkers, ook in de directie, omkoopbaar met steekpenningen. Dat is de toch nog schokkende conclusie van het vonnis dat de Utrechtse rechtbank vrijdag uitsprak over negen voormalige bankiers. Alle negen verdachten zijn schuldig bevonden aan niet-ambtelijke corruptie.

Volgens de rechtbank was sprake van een criminele organisatie binnen SNS Property Finance. Titulair SNS-directeur Buck Groenhof gaf er volgens de rechtbank leiding aan. Tijdens zijn berechting bleek dat het Openbaar Ministerie in totaal 25 medewerkers van de SNS-vastgoedbank van smeergeldpraktijken heeft verdacht.

SNS Reaal was een financiële instelling die de rijksoverheid als ‘systeembank’ aanmerkte. Een instelling van zo’n groot belang voor de Nederlandse economie dat zij niet zo lang geleden, in 2013, met belastinggeld van de ondergang werd gered. De corruptie binnen deze instelling vond plaats in de periode 2009-2012, toen het noodlijdende SNS Reaal al met staatssteun overeind werd gehouden en twee commissarissen namens de staat toezicht hielden bij het concern.

Dat is ernstig. Het zou daarom volstrekt onterecht zijn de nu gewezen vonnissen schouderophalend af te doen. Ja, Groenhof en zijn medeverdachten zijn vrijgesproken van oplichting en verduistering. En ja, de opgelegde straffen liggen stukken lager dan het Openbaar Ministerie eiste.

Maar wat overblijft, is alarmerend genoeg. Zeker omdat de verdachten hebben volgehouden dat hun onderlinge betalingscircuit van geheime aanbrengfees de normaalste zaak van de wereld is onder zzp’ers. Zelfs als die verdediging maar voor een deel klopt, is dat reden tot verhoogde waakzaamheid bij bestuurders en toezichthouders.

De rechtszaak werpt geen licht op de vraag waarom nationalisatie noodzakelijk werd. Onduidelijk blijft hoe de vastgoedbank van SNS een klantenkring met zoveel probleemkredieten kon verzamelen. Bankiers, en niet hun klanten, stonden nu terecht. Maar het blijft noodzakelijk dat staatsbank SNS, waarvan Property Finance een dochter was, publiekelijk lessen trekt uit deze affaire. Dat ‘zelfonderzoek’ blijft tot nu toe uit en dat is riskant. Zonder lering dreigt herhaling.

HET COMPLETE VERHAAL
Corruptie bankiers bij SNS alarmerend
SNS-fraudeblog | Lees het verslag van de rechtszaak terug
Negen verdachten veroordeeld voor omkoping bij SNS-vastgoedbank