19 januari 2022
geld

Alles over een aanmaningsbrief

Een aanmaningsbrief is een brief die je verstuurt voordat je incassokosten in rekening mag brengen. In deze brief vraag je de nogmaals om het openstaande bedrag te betalen. Je vermeldt direct de hoogte van de incassokosten. Maar wat staat er verder in deze brief? Vandaag vertellen de specialisten van Straetus alles over een aanmaningsbrief.

Op zoek naar een incassobureau? Bekijk:

Wat staat er precies in een aanmaningsbrief?

Wanneer je een aanmaning verstuurt, ben je dwingender van toon. Je biedt de debiteur een laatste mogelijkheid om het openstaande bedrag te betalen. Je vernoemt daarnaast dat er juridische kosten in rekening worden gebracht wanneer de betaling uitblijft. Ook is het handig om de debiteur op de hoogte te stellen van een incassobureau. Tot slot is het verstandig om in de brief te verwijzen naar eerdere betaalverzoeken.

Hoeveel aanmaningen kan ik sturen voor een incasso?

Gemiddeld gezien sturen de meeste bedrijven één tot drie aanmaningen, voordat ze een incassobureau inschakelen. Over het algemeen geldt: na het verlopen van een langer 

termijn, dien je minimaal één aanmaning te sturen.

Wat zijn de maximale incassokosten?

Wanneer de aanmaning niet wordt betaalt, zullen er incassokosten bij het openstaande bedrag komen. De hoogte van de incassokosten hangt af van de hoogte van het openstaande bedrag. De wet heeft de hoogte van deze maximale incassokosten bepaalt:

  • Over de eerste €2500 bedragen de maximale incassokosten 15%
  • Over de volgende €2000 zijn de maximale incassokosten 10%
  • Over de volgende €5000 zijn de maximale incassokosten 5%
  • Over de volgende €190.000 zijn de maximale incassokosten 1%