6 december 2021

Beginnen met beleggen? Volg deze tips

Wil je beginnen met beleggen en ben je op zoek naar een paar handige tips? Dan ben je op het juiste adres. In dit artikel vertel ik je waar je als beginnend belegger rekening mee moet houden. Beleggen brengt risico met zich mee en aan de hand van de tips in dit artikel kun je risico zo veel mogelijk beperken. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.

Bron: https://www.beursgenoten.nl/

Verdiep je in de materie voordat je begint

Als je begint met beleggen zonder dat je er ook maar iets van weet, dan vraag je als het ware om problemen. Zoals ik in de inleiding al aangaf brengt beleggen risico’s met zich mee en daarom is het sterk aan te raden om je eerst in beleggen te verdiepen voordat je ermee begint. Veel beginnende beleggers verliezen veel geld omdat zij niet voldoende kennis van zake hebben. Ze willen vaak zo snel mogelijk beginnen omdat ze op korte termijn geld willen verdienen, maar zo werkt het niet. Op het internet is een zee aan kennis te vinden om je een eind op weg te helpen. Op de website van Beursgenoten vind je bijvoorbeeld veel waardevolle informatie over beleggen voor beginners.

Beleg met geld dat je kunt missen

Als je gaat beleggen, doe dit dan alleen met geld dat je niet gelijk nodig hebt. Beleggen is gericht op rendement op lange termijn. Het is dus altijd belangrijk om een spaarpotje achter de hand te houden voor noodgevallen, bijvoorbeeld als de auto onverhoopt onderhoud nodig heeft of als de wasmachine het begeeft.

Breng spreiding aan in je portefeuille

Beschik je over voldoende kennis om te beginnen met beleggen en heb je een bepaald bedrag beschikbaar dat je kunt missen? Dan is het belangrijk om te beginnen met het samenstellen van je portefeuille. Het is belangrijk om een gevarieerde portefeuille samen te stellen omdat je hierdoor minder kwetsbaar bent. Mocht je bijvoorbeeld alleen aandelen uit de technologische sector bezitten en die branche krijgt plotseling met een klap te maken, dan kun je je wel voorstellen wat de gevolgen van de waarde van je portefeuille zullen zijn. Als je echter maar één tech-aandeel in het bezit het en de rest van je portefeuille bestaat uit andere, gevarieerde financiële producten, dan zal de schade meevallen.