21 juni 2021
woning kopen

Hypotheekadvies

Op woningjacht? Roep dan ook alvast hypotheekadvies in

Op het moment dat je besluit om je jacht op een koopwoning te openen zou het slim zijn als je ook al binnenkort het benodigde hypotheekadvies inwint. Dit doe je bijvoorbeeld bij een hypotheekadviseur met alle benodigde expertise, het liefst bij een persoon of een kantoor dat een samenwerking heeft met zo veel mogelijk verschillende geldverstrekkers. Zo kan een hypotheekverstrekker al snel niet anders dan het ingediende advies van jouw adviseur accorderen. Natuurlijk kun je hypotheekadvies ook inwinnen wanneer je al een geaccepteerd bod op een huis hebt gedaan. Je loopt dan alleen wel meer risico dat je je financiën niet rond krijgt.

Waarom is hypotheekadvies eigenlijk zo belangrijk?

Het inwinnen van hypotheekadvies is hoe dan ook aan te bevelen voordat je een hypotheek op een woning afsluit. Realiseer je je hierbij ook dat veel geldverstrekkers zo’n officieel uitgebracht advies zelfs als voorwaarde stellen om überhaupt een hypotheek te verstrekken. Het belang van deze adviezen is rechtstreeks te verklaren door het belang dat voor jou als consument kleeft aan een hypotheek. Je zit hier namelijk meestal dertig jaar aan vast. Voor die lange periode zullen je vaste lasten voornamelijk door deze hypotheek gedomineerd worden.

hypotheekadvies

Belangrijke knopen om door te hakken

Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je een aantal belangrijke beslissingen te nemen. Zo moet je ten eerste kiezen voor welke soort hypotheek je neemt. Voorbeelden van bekende soorten zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Beiden hebben zo hun eigen voor- en nadelen. De rentevaste periode is ook een heikel punt. Als je die op tien jaar zet, dan profiteer je op de korte termijn van een lagere rente. Zet je ‘m op twintig jaar, dan is de rente hoger, maar heb je ook meer zekerheid over de langere termijn.