19 januari 2022
doorlopend krediet

Bank staff Stamping and approve credit cards.

Wat is doorlopend krediet en wat kan je ermee?

Dit artikel gaat over een doorlopend krediet. We zullen dat ook aanduiden met een flexibele lening. Wat is dat en wat kan je ermee? Dat zijn de twee kernvragen waarop we hier ingaan. Ter verduidelijking zullen hier en daar een vergelijking maken met een persoonlijke lening.

Wat is flexibele lening?

Een flexibele lening gaat mee met de behoefte die je op een bepaald moment hebt. Dat betekent dat je geld opneemt en aflossingen doet afhankelijk van hoeveel je nodig hebt en kunt afdragen. Er geldt een limiet voor hoeveel geld je in totaal kunt opnemen. Die limiet hangt af van je inkomen en je financiële situatie. Omdat leningen bij het BKR worden aangemeld, wordt daar opgevraagd of er bestaande leningen zijn. Als er ergens een lening loopt, dan kan dat betekenen dat je geen krediet krijgt. Bij een flexibele lening betaal je rente over het bedrag dat je opneemt. Het rentepercentage is geen vast percentage, maar gaat mee met de marktrente. Je kunt altijd aflossen, wat uiteraard betekent dat je dan minder rente gaat betalen. Aflossingen kunnen desgewenst later weer worden opgenomen. Het rentepercentage is normaliter hoger dan voor een hypotheek en persoonlijke lening.

doorlopend krediet

Wat kan je met een flexibele lening?

Als je regelmatig tijdelijk extra geld nodig hebt, dat je later weer kunt aflossen, dan kan een flexibele lening krediet een goede oplossing zijn. Bij een persoonlijke lening krijg je het leenbedrag in een keer in handen en betaal je daarover rente. Dat is prima als je dat voor de aanschaf gebruikt van bijvoorbeeld een wasmachine en een droger. Elke maand los je een vast bedrag af. Het rentepercentage verandert niet. Maar als je in je vrije tijd aan een verbouwing in je huis werkt, dan heb je geen groot bedrag in een keer nodig. Je koopt bouwmaterialen naar gelang je verbouwing vordert en wellicht kan je wat extra aflossen als je salaris binnenkomt. Daarvoor geldt geen boete, zoals bij een persoonlijke lening wel het geval is.